Skip to content

Poradnikowe Rozwiązania

Zbiór poradników w jednym miejscu na wszelkie tematy to jest to co od nas dostaniesz. Zacznij czytać naszego bloga już dziś!

Menu
  • Strona główna
  • Wpisy
    • Ciekawostki
    • Najpopularniejsze
    • Po Godzinach
    • Wybór Redakcji
  • Polityka Prywatności
Menu
Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw

Jak usunąć pestycydy z owoców i warzyw

Posted on 13 lipca, 2022

Pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw nie jest takie trudne, trzeba tylko znać odpowiednie kroki, które należy podjąć. Nie musisz wydawać fortuny, aby wykonać tę pracę i możesz łatwo zrobić to na własną rękę. Możesz oczyścić swoje owoce i warzywa w następujący sposób:

Spis Treści:
1 Czyszczenie ultradźwiękowe
2 Soda oczyszczona i woda
3 Wolne rodniki
4 Proces FC/US

Czyszczenie ultradźwiękowe

Używanie ultradźwiękowego urządzenia czyszczącego jest najskuteczniejszym sposobem usuwania pestycydów z owoców i warzyw. Pomoże Ci zaoszczędzić czas i pieniądze, a jednocześnie sprawi, że produkty będą czyste i bezpieczne do spożycia.

Jest to również jeden z najlepszych sposobów na wyeliminowanie zanieczyszczeń z produktów. Proces kawitacji stosowany w czyszczeniu ultradźwiękowym powoduje powstanie milionów mikroskopijnych pustych przestrzeni powietrznych obciążonych energią próżni. Przekłada się to na powstawanie maleńkich implozji, które rozbijają siły adhezyjne pomiędzy warzywem a pestycydem.

Do usuwania pestycydów z sałaty porównano kilka procesów. Wśród nich najbardziej skuteczne okazało się mycie wodą z kranu, wodą ozonowaną oraz mycie ultradźwiękowe. Wszystkie testowane procesy usunęły co najmniej 90% pozostałości.

W pracy zbadano również zależność pomiędzy właściwościami fizykochemicznymi badanych związków a stężeniem substancji aktywnych. PF dla wszystkich substancji czynnych wynosiły poniżej 0,55. Obliczone PF zostały następnie wykorzystane do przeprowadzenia oceny ostrego ryzyka związanego z narażeniem z dietą.

Badanie wykazało, że zastosowanie myjki ultradźwiękowej było bardziej skuteczne w redukcji pozostałości pestycydów niż metody zanurzania i mieszania, gotowania i mycia. Spowodowało to redukcję pozostałości pestycydów na próbkach owoców i warzyw średnio o 91,2%. Redukcja pozostałości pestycydów była jeszcze większa dla owoców i warzyw moczonych w myjce ultradźwiękowej niż dla moczonych w wodzie wodociągowej.

W wyniku badań stwierdzono, że zastosowanie myjki ultradźwiękowej jest najskuteczniejszą metodą usuwania pozostałości chemicznych z owoców i warzyw. Metoda ta jest niedroga i łatwa w obsłudze. Zmniejsza również ilość zagrożeń dla zdrowia związanych ze spożywaniem żywności. Może być również stosowany do innych zastosowań w czyszczeniu przemysłowym. Może być stosowany do usuwania tłuszczu, krwi i węgli z powierzchni produktów.

Metoda ta może być stosowana do mycia mięsa, jaj i ziarna. Może być również stosowana do czyszczenia butelek i słoików do konserw. Generator ultradźwiękowy wypromieniowuje kontrolowane drgania ultradźwiękowe poprzez przetworniki. Możliwe jest również zakupienie małych, ręcznych urządzeń do użytku domowego.

Soda oczyszczona i woda

Używanie sody oczyszczonej i wody do usuwania pestycydów z owoców i warzyw jest skuteczną metodą. W ostatnim badaniu naukowcy odkryli, że roztwór sody oczyszczonej usunął prawie wszystkie pozostałości po dwóch powszechnie stosowanych pestycydach w ciągu 15 minut.

Według badania, moczenie jabłek w roztworze sody oczyszczonej i wody przez 12 do 15 minut usunęło ponad 80 procent pozostałości fosmetu i tiabendazolu na skórkach jabłek. Metoda ta była bardziej skuteczna niż mycie jabłek wybielaczem lub wodą.

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowca ds. żywności dr Lili He na Uniwersytecie Massachusetts Amherst. Wyniki zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

W sklepie spożywczym, proces mycia owoców i warzyw ma na celu oczyszczenie produktu. Ale chemikalia są tam po to, by zabić mikroby, a nie po to, by zmniejszyć ilość pestycydów. Jedyną różnicą między metodami czyszczenia jest to, jak długo trwa usuwanie pestycydów. Naukowcy odkryli, że soda oczyszczona i woda były bardziej skuteczne niż bieżąca woda lub woda z dodatkiem Cloroxu.

pH sody oczyszczonej jest wysoce zasadowe, co powoduje, że chemikalia rozpadają się na nieszkodliwe cząsteczki. Jednoprocentowy roztwór sody oczyszczonej jest łatwy do wykonania w domu. Jest również niedrogi.

Inną skuteczną metodą usuwania pestycydów jest płukanie produktów pod zimną wodą. Usunie to 75 do 80 procent pestycydów. Jednakże, metoda ta może pozostawić nieprzyjemny, octowy zapach. Jest ona również kosztowna w czasie.

Trzecią metodą jest pocieranie owoców i warzyw szczotką do warzyw o miękkim włosiu. Może to być dobra opcja dla jędrniejszych produktów. Szczotka usunie również zmiękczony wosk znajdujący się na powierzchni.

Dodanie soku z cytryny do roztworu sody oczyszczonej i wody jest zalecane dla dokładniejszego oczyszczenia. Pozwoli on również zachować kolor produktów.

Eksperci Consumer Reports zalecają płukanie produktów pod wodą lub szorowanie ich szczotką z miękkim włosiem. Usunie to bakterie i inne substancje chemiczne. Następnie osusz owoce i warzywa czystym ręcznikiem.

Wolne rodniki

W rolnictwie stosuje się różne pestycydy, aby zapobiec niszczeniu upraw przez owady i choroby. Ich pozostałości pozostają jednak na powierzchniach owoców i warzyw.

Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi cząsteczkami i powstają w wyniku normalnych procesów metabolicznych w organizmie człowieka oraz pod wpływem czynników zewnętrznych. Uszkadzają błony komórkowe, chromosomy, DNA i inne ważne makrocząsteczki. Mogą być generowane w wyniku reakcji enzymatycznych lub nieenzymatycznych.

W tym badaniu seria przemian chemicznych w wodzie z wykorzystaniem procesu FC/US została wykorzystana do usunięcia pestycydów z pięciu warzyw. Wynik wskazuje na niewielki spadek zawartości chlorofilu, ale bez istotnych zmian w jakości żywności. Efektywność usuwania pestycydów była różna dla poszczególnych warzyw i zależała od sił adhezji pomiędzy pestycydami a warzywami. Stwierdzono, że warzywa o większej powierzchni miały niższą skuteczność usuwania pestycydów.

Stwierdzono również, że proces FC/US jest skuteczną metodą usuwania pestycydów z warzyw. Całkowita zawartość chlorofilu została zmniejszona o mniej niż 5% po procesie FC/US. Jest to dobry wskaźnik jakości żywności.

Nie było istotnych różnic pomiędzy skutecznością procesu FC/US w usuwaniu pestycydów z sałaty i innych owoców i warzyw. Średnia efektywność usuwania wyniosła 41,3% dla sałaty, 31,2% dla szparagów i 28,5% dla pomidora. Sugeruje to, że proces FC/US może być stosowany do usuwania pestycydów z wielu różnych warzyw.

Podobne badanie przeprowadzono na szpinaku, marchwi i słodkich ziemniakach. Wyniki pokazały, że proces FC/US był skuteczny w usuwaniu pestycydów ze wszystkich badanych warzyw. Stężenie FC wzrosło z 0 do 15 mg L-l. Przypisano to efektowi synergicznemu pomiędzy dwoma związkami. Możliwe jest również, że różnica w efektywności usuwania wynikała z różnej rozpuszczalności pestycydów w wodzie.

Przy usuwaniu pestycydów z owoców i warzyw istotne jest ich dokładne umycie. Można również moczyć je w soli lub bicarb, aby usunąć bakterie. Nie zaleca się usuwania skórki, ponieważ zawiera ona cenne składniki odżywcze.

Proces FC/US

Zastosowanie procesu FC/US do usuwania pestycydów z owoców i warzyw jest obiecującym podejściem do redukcji agrochemikaliów. Jest to proces, w którym FC wnika w powierzchnię warzyw i rozbija siły adhezyjne pomiędzy pestycydami a warzywami. Degraduje również pestycydy i przenosi je do wody. Efektywność usuwania pestycydów wzrastała wraz ze wzrostem stężenia FC.

W wielu badaniach sugerowano, że zastosowanie energii ultradźwiękowej może zwiększyć efektywność procesu usuwania pestycydów. Fala ultradźwiękowa generuje wysokoenergetyczne pęcherzyki, które mają dobrą kierunkowość. Długość fali ultradźwiękowej ma częstotliwość ponad 20 kHz. Jest to wysoko skoncentrowana forma energii, która powoduje gwałtowne rozszerzanie się pęcherzyków w momencie wytworzenia ciśnienia. Powstałe fale uderzeniowe wytwarzają duże ciśnienie i rozbijają siły adhezyjne pomiędzy pestycydami a powierzchniami warzyw.

W kilku badaniach zbadano wpływ procesu FC/US na usuwanie trzech typowych pestycydów z sałaty. Zmierzono skuteczność usuwania DMT, CBF i TCF. Skuteczność usuwania wzrosła w procesie US. Skuteczność usuwania CBF wzrosła o 48,6%, podczas gdy skuteczność usuwania TCF wzrosła o 55,3%. Skuteczność usuwania DMT wzrosła o 86,7% i 79,8%, natomiast skuteczność usuwania CBF wzrosła o 71,3%.

Chlorofil, podstawowy pigment w sałacie, okazał się wrażliwy na ciepło i światło. Stwierdzono jego spadek z 270,4 mg kg-1 po procesie FC/US do 15,8 mg kg-1 po 10 minutach. Prawdopodobnie wynikało to z utleniania chlorofilu przez wytworzone rodniki.

FC/US usunął z warzyw DMT, CBF i TCF. DMT miał najwyższą skuteczność usuwania. Jego wartość pKa1 wynosiła -0,44. Pozostałe dwa warzywa wykazały niższą skuteczność usuwania. Efekt synergiczny był wyższy dla CBF niż dla DMT. Nie było jednak jasne, który czynnik spowodował efekt synergiczny. Bilans masowy pomiędzy pestycydami może wyjaśniać efekt synergiczny.

W procesie FC/US udowodniono, że szybkość utleniania pestycydów była bardzo wysoka. Zostało to potwierdzone przez skuteczność usuwania pestycydów. Podczas procesu FC monitorowano stężenie FC w czasie rzeczywistym.

Podobne tematy

  • Domowe sposoby na usunięcie rdzy z metalu
  • Jak usunąć wosk z dywanu
  • Jak usunąć rdzę domowymi sposobami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

©2025 Poradnikowe Rozwiązania | Design: Newspaperly WordPress Theme